2020. április 12., vasárnap

Újszülött tájékoztató

Kedves Szülők! Szeretettel gratulálok Gyermekük születéséhez. Az alábbiakban néhány fontos tudnivalót foglalok össze.

Gyermekorvosi vizsgálat:

- A hazaérkezés napján kérem, jelentkezzenek, hogy tudjunk időpontot egyeztetni az újszülött
látogatásra
- 1 hónapos státusz vizsgálat a védőnői tanácsadóban történik.

Vitaminpótlás:

K-vitamin: Konakion 2 mg ampulla szájon át
● A kizárólagos anyatejes táplálás mellett szükséges K-vitamint pótolnunk. Az újszülött az első adag K-vitamint a születése után megkapja. Otthon 1 hét múlva (8. életnapon) és ezután 4 hetente szükséges 2 mg K-vitamint adni.
● Egy ampulla tartalma a mellékelt fecskendővel szájba adva szoptatás/étkezés előtt.
● Ha a csecsemő tápszeres kiegészítést kap, és a tápszer már legalább a felét kiteszi az étkezésnek, akkor az aktuális hónapban még kapja meg a baba a K-vitamint.

D-vitamin: napi 1 csepp 2 hetes kortól
● Lehetőleg etetés előtt, mokkáskanálra pár csepp vagy tejre cseppenteni, és úgy beadni.

Ultrahang, szűrővizsgálat:

6-8 hetes kor között ajánlott ultrahangos szűrővizsgálaton részt venni.
Állami rendelésen: Kistarcsa, Flór Ferenc Kórház (a TAJ szám megérkezését követően azonnal
kérjenek időpontot, mert nagyon hosszú a várakozási idő). Ide BEUTALÓT is kell vinni.
Magánrendelés: (BEUTALÓ NEM szükséges)
- Pécel MED Kft. (2119 Pécel, Kölcsey utca 6. ) https://pecelmed.hu/uh-maganrendeles-pecel/
- Mobil ultrahang: (2230 Gyömrő, Szent István út 16. ) http://mobiluh.hu/rendeleseink/

Szoptatás

- Az első 3-4 hét az édesanya és az újszülött egymásra hangolódásáról szól, a pici meg tanul szopni, az édesanya megtalálja azokat a pozíciókat melyek mindkettőjük számára ideálisak. Ebben az első időszakban előfordulhat, hogy 1-1 szopás alkalmával csak kevés anyatejet fogyaszt a csecsemő, hosszabb ideig (akár 1-1,5 óráig) tart a szopás, illetve gyakoribb az igény a szopásra (akár 12-18 alkalom szükséges).
- Később, amikor már a csecsemő ügyesen szopik, egy szoptatás körülbelül 5-20 percig tart. Két szoptatás között minimum 2 óra teljen el, ideális kb. 3 óránként szoptatni és kialakítani egy napirendet, 8-12 szoptatással, teljes mértékig a csecsemő igényeihez igazodva. A szoptatások között eltelt időt mindig a két szoptatás megkezdése között mérjük.
- Az első napokban átlagosan 20-40 ml anyatejet fogyaszt egyszerre, mely kb. 2 hetes korra 80-100 ml mennyiséget ér el, 1-2 hónapos kor körül pedig kb. 120-150 ml.

Tápszeres táplálás

Amennyiben az anyatejes táplálás nem kivitelezhető, az anyatej mennyisége nem elegendő, akkor
tápszer adása szükséges.

Büfiztetés

Javasolt minden etetés után, néha a közepén is, hogy minél kevesebb levegő maradjon a gyomorban.

Széklet, vizelet

Az első napokban az 1-2 nedves pelenka még normális, ekkor a baba meconiumot ürít, mely zöldes- fekete szurokszéklet. Néhány nap alatt színe zöldes színűvé, majd anyatejes aranysárgává válik. Néhány napos kortól ideális táplálás mellett, naponta legalább 6 alkalommal szükséges pelenkát cserélni. Amennyiben a csecsemőnek 6 órán túl nem nedves a pelenkája, akkor elégtelen folyadékbevitelre kell gondolni.

Köldökellátás

A köldökcsonk átlagosan az első élethét végére esik le, ebben nagy egyéni eltérések lehetnek (4-14 nap). Befolyásolja a csonk leválását a köldökcsonk- ellátás minősége is. A jelenlegi ajánlások a száraz köldökellátást javasolják. Mit jelent ez? Igyekezzünk a köldökcsonkot szárazon tartani, ezt leginkább úgy érhetjük el, ha a pelenkát a köldökcsonk alatt zárjuk. Így elkerülhető, hogy vizelet vagy széklet szennyezze a csonkot. Fürdetéskor igyekezzünk elkerülni, hogy víz érje ezt a területet, amennyiben víz éri, gyorsan töröljük le. Nem javasolt alkoholos vagy hintőporos ápolás, ezek inkább hátrányosak. Ha mégis szennyeződés éri, vagy szövettörmeléket, szivárgást látunk, akkor javasolt letörölni, majd sebfertőtlenítővel óvatosan lefertőtleníteni (maximum naponta 1-2 alkalommal). Ne fújjuk közvetlenül a csonkra, hanem kis vattára, vagy fültisztító pálcikára és azzal végezzük a tisztítás.

Fejlődés, növekedés

Az újszülöttnél a születés utáni 2-3 napon 5-10% -os súlyesés várható, majd kb. 10-14 napos korra eléri a születési súlyát. Átlagosan a csecsemő fél éves korára megduplázza, egy éves korára megháromszorozza a születési súlyát. A csecsemőt nem szükséges otthon méregetni, kivéve, ha erre külön orvosa/védőnője kéri (kis súlyú újszülött, táplálási nehezítettség, sárgaság stb. miatt).

Megfelelő környezet

● A szoba hőmérséklete ideális esetben 22-25 °C között legyen nappal, éjszaka pedig 21-22 °C körül. Kis súlyú újszülött esetében ettől 1-1 fokkal lehet melegebb is. Ne adjunk alváshoz az újszülöttre 1-2 rétegnél több ruhát.
● Kiságy vagy anyával egy ágyban? Az ajánlások szerint külön ágyban érdemes aludni az újszülöttel.
● A kiságy legyen kemény matracú, ne legyen benne semmi olyan puha párna, takaró, melyet az arcára tud húzni és akadályozza a levegő áramlását. Ne használjunk kiságy bélelő párnákat.
● Ülő pozíciójú autós ülés nem ajánlott alváshoz.
● Autóval történő közlekedés során mindig használjunk biztonsági gyermekülést. A legbiztonságosabb a menetiránynak háttal beköthető biztonsági gyermekülés (2 éves korig), de fontos, hogy a gyermek méretének megfelelő ülést válasszunk, megfelelően rögzítsük.

Levegőztetés

5-7 napos kortól, szél- és nap által védett helyen, forgalomtól távol, negyed órával kezdve, fokozatosan növelve az időtartamot.

Láz

- 38,5 °C fölötti láz popsiban mérve.
- 3 hónapos korig minden lázas állapot esetén orvoshoz szükséges fordulni (ez alól kivétel a védőoltások utáni 48 órán belül jelentkező láz).

Lázcsillapítás

- 6 kg alatt 1/2 végbélkúp 6-8 óránként (maximum 4x)
- 6 kg fölött 1 kúp vagy az életkorának megfelelő patikában kapható szirupok, cseppek: szákon át maximum 3x, 6-8 óránként. Lázas betegség esetén az orvosi vizsgálatot maga a láz nem befolyásolja, ezért nyugodtan beadható otthon, a rendelőbe indulás előtt a lázcsillapító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése